Beuken aanplanten

 

 

Voordat de beuk geplant wordt, is het verstandig om de grond te verbeteren met speciale aanplantgrond. hierdoor slaat de beuk beter aan. Deze aanplantgrond is ook bij ons te verkrijgen. De beuk staat het beste in de volle zon of halve schaduw in goed doorlatende grond. De beuk kan het beste geplant worden in oktober-november of in het vroege voorjaar behalve wanneer het vriest of heel droog is. De beuken zijn leverbaar tot en met eind april. Plantgoed van 60 cm tot 1 meter plant je 5 à 6 stuks op een strekkende meter. aapjes

Beuken snoeien

 

 

De beuk kan het beste gesnoeid worden in juni. Eventueel kan er in augustus nog een korte knipbeurt geven, maar niet later.

Coniferenhaag aanplanten

De beste periode om een coniferenhaag te planten is in het voor- of najaar, maar niet later dan half oktober. Dan begint de vorstperiode. Coniferen in potten kunnen het hele jaar geplant worden. Zorg er wel voor dat de wortels voldoende vochtig zijn. De coniferenhaag groeit het beste in de volle zon of halve schaduw in een goed doorlatende grond. De coniferenhaag is winterhard wat er voor zorgt dat tijdens de winter zijn kleur behouden blijft.

De plantafstand voor een coniferenhaag is ongeveer 45 cm. Dat zijn zo’n 2 à 2,5 plant per strekkende meter. Om het vocht rondom de wortels te behouden kunt u speciale aanplantgrond toevoegen rondom de coniferenhaag. Deze grond is ook bij ons beschikbaar. Geef de coniferenhaag tijdig voldoende water.

Coniferenhaag snoeien

De coniferenhaag kan het beste gesnoeid worden in het begin van juni. Indien nodig kan dit nog een keer in augustus of september. Het beste is om de coniferenhaag de eerste zomer niet in te korten totdat deze de gewenste hoogte heeft bereikt. Lange uitstekende zijscheuten kunnen echter wel afgeknipt worden. In lange droge periodes is het beter om de snoeibeurt uit te stellen.

Taxus aanplanten

De Taxus groeit het beste in de volle zon of halve schaduw. Het is van belang dat de Taxus in een goed doorlatende grond staat geplant. De Taxus blijft in de winter groen en is winterhard. De Taxus kan het beste in het voorjaar of najaar, buiten de vorstperiode, geplant worden. U plant ongeveer 2 à 2,5 Taxus op een strekkende meter.

Taxus snoeien

De Taxus kan het beste gesnoeid worden in het begin van juni en indien nodig nog een keer in augustus-september.

Laurier aanplanten

De Prunus wordt meestal gebruikt als haag, maar kan ook als losse struik geplant worden.

De Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ groeit zowel goed in de volle zon als in de schaduw in vochtige goed doorlatende grond. Het is een sterke struik en kan goed tegen de wind.

De Prunus lusitanica groeit het beste in de volle zon of halve schaduw in goed doorlatende grond. Deze groeit niet erg hard en kan ook niet goed tegen scherpe koude wind.

De Laurier kan het beste in het voorjaar of najaar, buiten de vorstperiode, geplant worden. U plant ongeveer 2 à 2,5 laurierstruik op een strekkende meter. In potten kunt u de laurier het hele jaar planten. De laurier heeft veel voedingsstoffen nodig daarom moet u de laurier tweemaal per jaar, in maart-april en juni-juli, bemesten met speciale hagenmeststof.

Laurier snoeien

De Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ kan het beste gesnoeid worden in mei-juni en nog een keer in augustus-september. Als de laurierhaag te hoog is, kunt u hem drastisch terugsnoeien in maart. Gebruikt u de laurier als struik? Snoei hem dan terug in maart, zodat hij niet te groot wordt.

Indien je de bloemen wilt behouden van de Prunus lusitanica kunt u hem het beste in juni en eventueel in augustus nog een keer snoeien. De Prunus lusitanica is heel geschikt voor vormsnoei.

Liguster aanplanten

De Liguster kan het beste in het voorjaar of najaar, buiten de vorstperiode, geplant worden.

De Liguster groeit zowel in de zon als in de halve schaduw in een goed doorlatende grond, maar niet te nat. De Ligustrum plant u 5 stuks op een strekkende meter.

Liguster snoeien

Omdat de Liguster zo snel groeit is het aan te raden om deze minimaal tweemaal per jaar in het voorjaar en najaar te snoeien. Het is verstandig om de Liguster onder wat breder te laten, zodat de wortels niet in de zon komen en alle bladeren voldoende licht kunnen opnemen.

Klimop aanplanten

De klimop groeit zowel goed in de volle zon als in de volledige schaduw. Het is aan te raden om de klimop te plaatsen in goed doorlatende grond. De klimop kan het best geplant worden tot aan begin oktober. Dan is de grond namelijk nog een beetje warm.

Afhankelijk van de grootte plant je 4 à 5 klimop op een strekkende meter. Dompel de klimop eerst met pot en al in een emmer water. Haal ze dan uit de pot en plant ze net zo diep als de pot groot is. Voeg extra aanplantgrond toe en geef daarna voldoende water.

Klimop groeit vanzelf omhoog, maar om dit in goede banen te leiden, is het verstandig om de ‘nieuwe’ scheuten van de klimop handmatig door het hekwerk te vlechten. Na anderhalf jaar is de schutting helemaal begroeid.

Klimop snoeien

De klimop kunt u het beste tweemaal per jaar snoeien in de periode van maart t/m  november. Met een elektrische heggenschaar is een klimop snel gesnoeid , maar het is mooier om een handmatige heggenschaar te gebruiken.

Hortensia aanplanten

De hortensia kan het best geplant worden in de periode van maart t/m oktober. Tijdens het planten dient u rekening te houden met een plantafstand van +/- 75 cm. In de droge maanden dient u de hortensia veel extra water te geven.

De hortensia groeit het beste in de volle zon of in de halve schaduw. Daarnaast adviseren wij om de hortensia in goed doorlatende grond te planten. De hortensia is winterhard, maar verliest wel zijn blad.

Hortensia snoeien

Jonge hortensia’s hoeven de eerste twee jaar niet gesnoeid te worden. Alle hortensia soorten kunnen in maart teruggesnoeid worden tot 20/30 cm boven de grond. Mocht de hortensia er in het najaar al minder mooi uitzien, dan kunt u hem in oktober/november ook al terugsnoeien tot 20/30 cm boven de grond. Let op dat u dit niet doet in de vorstperiode!

Als de hortensia groter wordt, wordt hij zwaarder en gaan de bloemen hangen. Deze bloemen kunt u indien nodig ondersteunen.

Lavendel aanplanten

Plant de lavendel op een zonnige plek, maar wel beschut tegen veel wind in een goed doorlatende grond. De lavendel kan het hele jaar door geplant worden, maar de beste periode is van april tot september. U plant het beste 3 à 4 lavendel op een strekkende meter. De lavendel in P9 potten plant je 7 stuks per vierkante meter.

Lavendel snoeien

De lavendel kan het beste tweemaal per jaar gesnoeid worden om de groei van nieuwe scheuten te stimuleren. Snoei de lavendel tussen maart en april flink terug tot net boven het punt waar de nieuwe groene scheuten zitten. Als in de late zomer de lavendel is uitgebloeid, knip dan deze uitgebloeide bloemstengels af.

Pachysandra aanplanten

U kunt de pachysandra het beste planten in de periode maart t/m oktober. Voor een mooie dekkende groenelaag plant je de Pachysandra zo’n 15 cm uit elkaar.

Pachysandra snoeien

Omdat de Pachysandra mooi compact blijft, hoeft u deze nauwelijks te snoeien. Overhangende of lelijke bladeren knipt u gemakkelijk af. De Pachysandra kan het beste gesnoeid worden in maart (het vroege voorjaar) en dan zo, dat de afstand tot de grond zo’n 5 tot 7 cm bedraagt. Niet korter!

Vinca aanplanten

De Vinca kunt u het beste aanplanten in maart tot half oktober en in goed doorlatende vochtige grond. Bij het aanplanten kunt u een plantafstand aanhouden van 20/30 cm. De Vinca kunt u goed combineren met Carex (Zegge), Brunnera (Vaste Vergeet-Mij-Niet ), Dicentra (Gebroken hartje), Hosta (Hartlelie), Liriope muscari of Varens. Deze zijn ook bij ons te verkrijgen. Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier.

Vinca snoeien

Wanneer de scheuten van de Vinca te lang worden, knipt u deze in het vroege voorjaar (maart) flink terug. Dat is ook het beste moment om lelijke bladeren weg te knippen.

Cotoneaster aanplanten

De Cotoneaster groeit het beste in de volle zon en in de halve schaduw in goed doorlatende grond. De Cotoneaster kan goed worden gecombineerd met Buxus, coniferen, klimop of Euonymus fortunei (kardinaalsmuts). Deze planten zijn ook bij ons te verkrijgen.

Cotoneaster snoeien

Te lange groeiende scheuten van de Cotoneaster kunt u het beste in februari/maart afknippen. Extra snoeien is niet noodzakelijk. Als u toch wilt snoeien dan kunt u dit het beste na de bloeiperiode doen. Dan groeien er het jaar daarop de mooiste bloemen en de meeste bessen.

Euonymus fortunei aanplanten

De Euonymus fortunei groeit zowel in de volle zon als in de halve schaduw. Sommige soorten kunnen ook in de volle schaduw. Algemeen houdt de Euonymus fortunei van goed doorlatende kalkrijke grond.

Euonymus fortunei snoeien

De lange scheuten van de Euonymus fortunei kunnen in maart flink terug geknipt worden. De soorten met bonte bladeren kunnen ook groene bladeren krijgen. Deze kunnen ook afgeknipt worden.

Bomen aanplanten

De beste periode om bomen te planten is tussen 1 oktober en eind april. Onze bomen worden met losse wortel of kluit geleverd. Bomen met een kluit worden in jute zakken met een ijzeren korf geleverd. Dit gaat geheel in de grond en mag niet verwijderd of losgemaakt worden. Zorg dat het gat groot genoeg is (voor 50 cm kluit, graaf je een gat van 70 cm doorsnee). Bomen met blote wortels moeten binnen 2 à 3 dagen weer in de grond staan. Voor het graven van het gat geldt dezelfde afmeting als voor bomen met kluit. Het is belangrijk dat de boom voldoende water krijgt.

Bomen snoeien

Bomen zijn onderhoudsvriendelijk als het op snoeien aan komt. Alleen als de boom te groot wordt of er zitten dode takken aan kun je deze afknippen.

Zuilbomen hoef je eigenlijk niet te snoeien, omdat deze in opgaande vorm groeien en daardoor smal blijven.

Bolbomen snoei je jaarlijks in de gewenste bolvorm.

Leibomen snoei je jaarlijks in de periode van oktober tot februari als de bladeren van de takken zijn gevallen. Je snoeit dan alleen de verticaal groeiende takken af.

Dakbomen snoeien is afhankelijk van de soort boom.

Treurbomen hoef je in principe niet te snoeien. Deze laten van nature zijn takken hangen. Alleen dode of kruisende takken kun je afknippen.

Fruitboom aanplanten

Fruitbomen kunnen van half oktober tot half mei geplant worden, als de grond niet bevroren is. Het is belangrijk dat het gat groot en diep genoeg is, zodat de wortels verspreid liggen. De plaats waar de boom geënt is, mag niet ingegraven zijn. Voor het beste resultaat kunt u de uitgegraven grond mengen met wat compost en dan terug doen in het gat.

Fruitboom snoeien

Er wordt onderscheid gemaakt in twee soorten fruitbomen die elk anders gesnoeid moet worden, namelijk: de pitvruchtboom (appel, peer) en de steenvruchtboom (pruim, kers, perzik, abrikoos)

Pitvruchtboom snoeien

De ideale tijd om pitvruchtbomen te snoeien is van januari tot maart. Niet tijdens strenge vorst, maar het mag best ’s nachts licht vriezen en overdag moet de temperatuur boven nul zijn. Snoei de pitvruchtboom ook met droog weer. In deze periode knipt u de dikke oude takken tot ongeveer 10 cm vanaf de stam af, zodat u het bloemhout overhoudt (dit is waar de knoppen aan zitten). In juni knipt u de snelgroeiende takken die recht omhoogschieten nog eens af.

Steenvruchtboom snoeien

Steenvruchtbomen kan het beste gesnoeid worden van april tot mei, na de bloeiperiode of van augustus tot september, na de plukperiode. Ook hier knipt u de oude takken af tot ruim boven de bloemknoppen.

Naar boven en beneden groeiende takken kunt u ook afknippen om zo een mooie open vorm te behouden.